Home » KENNEL » Alt du trenger å vite om hundehold

Alt du trenger å vite om hundehold

Det sies at hunden er menneskets beste venn, og forholdet mellom eier og hund er ofte veldig nært. Før man anskaffer seg hund er det viktig å ta sine forholdsregler. De ulike hunderasene har ulike kvaliteter. Det er viktig å tenke på størrelse og aktivitetsbehov samt om du er enslig eller har behov for en barnevennlig familiehund. I tillegg tilkommer kostnader til mat, veterinær og eventuelt kennel om du skal på ferie. Nå må også hunden din ha eget pass om den skal være med på utenlandsreisen. Passet får du kjøpt hos din lokale veterinær.

Er din sofa egnet for hundehold?

 

Er din sofa egnet for hundehold? Hvor høye månedskostnader krever et hundehold? Og har du egentlig tid til å gå tur med hunden flere ganger om dagen? Det er spørsmål som man ofte stiller seg før- og etter at man har anskaffet seg hund. Det er viktig å spørre seg selv om hvem som er den egentlige sjefen, hunden eller du. Sofaen kan renses og støvsuges, den kan tilpasses hundeholdet med materialer som tåler bruk. Mange velger å ha en egen stol til sitt yndige familiemedlem, mens andre foretrekker å anskaffe en liten hundeseng. Hovedsakelig så anbefales det at man ikke lar hunden dominere for mye, og at du fra aller første stund tar tak i hundeoppdragelsen. Noen hevder at hundeoppdragelsen er en vitenskap, andre at oppdragelsen er en evig kamp. Som grunnlag til et vellykket forhold, er det viktig at eier er konsekvent, enten hunden ønsker å sove i din eksklusive skinnsofa, eller i sin egen lille hundeseng.

Mattilsynet og hundens rettigheter

Mattilsynets veiledning om hold av hund inneholder flere retningslinjer for hundehold. Og først og fremst er det ønskelig at du nøye vurderer om du har tid og økonomi til å bli hundeeier. Som hundeeier har du ansvar for å erverve deg kunnskap om hundens behov og verne hunden mot sykdom. Inklusiv er utgifter for vaksinering og eventuell hundepass. Du er ansvarlig for at hunden får tilstrekkelig stell når du er bortreist. Mattilsynet stiller krav til levemiljø, som plass og renslighet. I tillegg til levemiljø i bolig, kreves det også at du tar ansvar for hunden i bilen din. Det er viktig at du har nok tid til hunden din. Sosialisering og samvær er grunnleggende for en hundens trivsel. Utemiljø og mosjon er avgjørende for hundens trivsel. Du har varslingsplikt til Mattilsynet om du oppdager at andre mishandler hunden sin. Du kan varsle om hunder lider ved å gå inn på deres nettsider.